akhirnya dpt jgk masak sambal zaman tori ni๐.xtau la knp name die cmtu...heee..xtau la kot yg lain ade nama lain kn..☺.resepi ni sy dpt dr kwn sy..mmg sgt sedap..4x tambah nasik..!x sangka plk..1st try jadi sedap sgt...๐rasa die very juicy of lemak die..ikan bilis die and petai die..perghhh..sedappp habaqq ang...๐k kt bwh ni kite share resepi skali..bole la cuba..๐
1st ltk periuk atau kuali kosong ats dpr.tnpa hidupkn api.
masukkn
-petai belah 2(ikut bnyk mane nak)
-ikan bilis(2genggam)
-2biji bwg merah(dimayang)
-3helai daun limau purut
-3/4 inci kunyit hidup(cincang halus)
-2btg serai(diketuk)
-cili padi ditumbuk(ikut pedas mane nak)
-santan(kite gune 1kg)
-kerisik 3/4 sudu (nk lbh sikit pn bole..)hee
-garam sikit je.sbb ikan bilis dh masin.x letak pn xpe.
-dah masukkn semua hidupkn api..kacau..☺smpai masak.
-klau nk kering pn bole..☺mcm sy..sy buat separuh kering..sbb nk ade kuah...☺๐๐
masukkn
-petai belah 2(ikut bnyk mane nak)
-ikan bilis(2genggam)
-2biji bwg merah(dimayang)
-3helai daun limau purut
-3/4 inci kunyit hidup(cincang halus)
-2btg serai(diketuk)
-cili padi ditumbuk(ikut pedas mane nak)
-santan(kite gune 1kg)
-kerisik 3/4 sudu (nk lbh sikit pn bole..)hee
-garam sikit je.sbb ikan bilis dh masin.x letak pn xpe.
-dah masukkn semua hidupkn api..kacau..☺smpai masak.
-klau nk kering pn bole..☺mcm sy..sy buat separuh kering..sbb nk ade kuah...☺๐๐
No comments:
Post a Comment