Monday, September 5, 2016

Cara buat kuah kicap char koey teow

Cara buat kuah kicap char koey teow :
- Kicap manis + kicap masin + air (nisbah masin manis 1:1 dan air untuk banyakkan kuah)
Cara buat sambal cili char koew teow
- Cili kering + belacan + bawang putih + bawang besar + air (bahan dikisar halus)
Cara sediakan bawang putih
- Bawang putih+air dikisar halus (untuk tumis bagi naik aroma)
3 steps (atas) ni kena sediakan dulu selepas tu baru boleh tenggek kuali atas dapur untuk proses menggoreng. Lagi bagus kalau guna dapur yang boleh ejas api kecik besar.
Cara Memasak char koey teow :
- Panaskan minyak masak (2 sudu besar), tumis bawang putih yang dikisar (1/2 sudu besar) dan cili kering yang dikisar (1 sudu besar)
- Masukkan udang, tauge, kucai, kerang dan kuah kicap (sukatan lebih untuk lebih banyak kuah)
- Besarkan api, dengan pantas pecahkan telur dan gaul rata. (pantas kalau tak nanti rasa hangit pulak !)
Ok dah siap tak sampai 5 minit korang akan dapat rasa macam mana char koew teow penang original rasa ! insyaAllah.
Bahan-bahan ; Koew teow, kicap cair, kicap masin, udang besar, minyak masak,taugeh, kucai , telur ayam dan air. Cili kering + belacan + bawang putih + bawang besar + air (bahan dikisar) Bawang putih + air (bahan dikisar)
Tips menggoreng char kuey teow
Goreng satu satu (Satu gorengan untuk satu pinggan satu orang makan).

No comments:

Post a Comment